Tuesday, January 18, 2011

15 Julai '10 : Corat Coret dari Hati untuk Jilul Nasr

Hati ini bagai terpanggil-panggil untuk pulang ke rumah. Entahlah, tiba-tiba, rasa rindu pada suasana di rumah begitu menggamit hati. Saya pun tidak lengah-lengah dengan berfikir banyak kali untuk hal biasa begini, lantas segera memutuskan tekad dalam hati. “Hari ini aku nak balik.”

Tak tahulah pula, apa perasaan yang berlegar di dada saya waktu berangkat pulang ke rumah. Semuanya bagai bercampur-baur. Ada terasa sedikit duka, sedikit gembira, rasa ceria, rasa hiba.. dan ia semuanya menjadi ‘rojak campur’ di dada dan benak saya.

Waktu dalam perjalanan, saya meladeni mesej daripada Amiruddin, salah seorang daripada 76 orang adik lelaki Daie Jilul Nasr saya. Ujar saya padanya, “Ana mahu bawa diri..” Daripada mesej-mesejnya yang seterusnya, saya mengesan nada bimbang. Bimbangkan saya.

Malamnya, tiba di Kuala Terengganu, telefon saya berbunyi, menjerit menyatakan ada mesej yang singgah di kotak simpanannya. Iya, lagi mesej daripada adik Daie Jilul. Kali ini daripada Muti’in. Tanyanya, “Abang sihat?”

“Abang nak bawa diri ke mana?.”

“Jauh ke dekat?.”

“Luar negeri ke luar negara?.”

Saya terpegun, terharu dengan layanan mereka terhadap saya. Tak terlintas kalimat yang selayaknya di benak ini, melainkan ALHAMDULILLAH. Betapa Allah menimbulkan kemesraan antara kami, cinta sesama kami di atas jalan cinta padaNya.

“Adik-adik ana, ana tak kemana pun. Ana hanya pulang ke rumah sebentar. Membawa diri pergi, bagi menghayati dan menginsafi naik dan turunnya iman ini. Abang cuma mencari tempat yang abang boleh diam tanpa gangguan dan keserabutan dek kesibukan di KB”.

Apa pun JazaakumuLlah untuk kalian yang risau dan bimbang akan diri ini. Terima kasih atas doa yang sering kalian tembakkan dari kejauhan. Andai ana mampu, mahu sahaja ana sebut nama adik-adik semua satu persatu dalam doa, sebagai ‘membalas’ doa-doa kalian, namun apalah daya ana, yang masih lemah dan daif ini.

“Abang doakan kalian semua, dan abang juga, agar ditetapkan Allah atas jalan Da’wah dan Perjuangan ini, InsyaAllah.”

Adik-adik ana yang dikasihi,

Terima kasih atas ucapan dan doa yang kalian panjatkan buat ana sempena ulang tahun lahirnya ana ke dunia ini yang ke 18. Betapa ana menerima ucapan-ucapan daripada kalian dengan penuh rasa terharu.. juga rasa syukur yang amat sangat kepada Allah SWT yang menimbulkan rasa manis dan indahnya pada ukhuwwah kita.

Kebiasaannya, pasti kita bergembira saat menghitung detik 12 malam tarikh hari lahir kita. Tidak bagi ana untuk kali ini, ana lalui setiap detik itu, dengan penuh rasa duka dan hiba.

Adik-adik ana, inilah ulang tahun terakhir yang ana lalui bersama kalian. Juga kali terakhir yang ana lalui di Maahad. Selepas ini, mungkin tiada lagi ucapan yang ana dapat dengar daripada kalian yang dicintai. Barangkali, hanya mesej-mesej yang dihantar dari kejauhan, digambarkan melalui lakaran-lakaran huruf yang kosong emosi apabila kita terpisah nanti.

Adik-adik ana yang dikasihi,

Kalian perlu mengerti, betapa besarnya harapan yang kini terpikul di pundak kalian. Harapan ana, harapan ibubapa, harapan keluarga dan harapan Ummah malahan.

Kalian mesti sedar, kalianlah penyambung dan pewaris usaha juangnya Baginda Nabi SAW!

Kalian mesti sedar, kalianlah yang menjadi talian hayat ummat kini!

Kalian mesti sedar, kalian bukan remaja biasa, apatah lagi kanak-kanak yang ceria menghabiskan masa berseronok dengan gula-gula, komik dan hiburan melalaikan.

Kalian adalah remaja terpilih. Terpilih untuk hadir ke PLKN, dan terpilih untuk menganggotai kumpulan Daie Generasi Penolong yang Diharap-harapkan!

Adik-adik ana,

Bukan!

Bukan ana yang memilih kalian!

Ana hanya menjadi ‘alat’, pengantara antara kalian dan Allah, bagi menyampaikan suratan ini buat kalian. Memang tangan ana yang menulis nama kalian, memang suara ana yang melaung arahan, namun hakikatnya, ia semua telah ditakdirkan Allah.

Hakikatnya, Dialah yang memilih kalian semua. Atas kasih dan cintaNya kepada kalian. Mahu kalianlah yang menjadi generasi kelahiran pertama BALKIS melalui projek mega “Membina Generasi Daie Berkualiti” ini.

Adik-adik ana,

Tugas ana bersama kalian hampir sampai ke penghujungnya. Peranan yang ana mainkan dalam ‘lakon layar’ ini semakin hampir waktu tamat. Ana hanyalah seorang watak sampingan dalam kisah panjang ini. Kini, ana hanya menanti perintah daripada Pengarah (Allah SWT) untuk mengarah ana agar meneruskan ‘lakonan’ ana di lokasi lain, ataupun terserahlah padaNya, kiranya Dia memutuskan untuk ana ‘berhenti berlakon’.

Andai Allah sebagai Pengarah, lalu ana sebagai pelakon sampingan, maka siapa pula yang memegang teraju utama?

Baginda Nabi SAW? Tidak dik!

SA Umar al-Faruq? Tidak dik!

Panglima Salahuddin al-Ayyubi? Juga tidak dik!

Adik-adik hitunglah, berapa ramai pun para sahabat Baginda Nabi SAW, mahupun panglima-panglima dan Khalifah-khalifah Islam yang pernah membebaskan al-Quds, Konstantinopel dan mana-mana sahaja. Mereka BUKAN watak utama hari ini!

Waktu lakonan mereka telah TAMAT. Mereka kini sedang mengecap ni’mat dan anugerah hasil kualiti lakonan yang dimainkan mereka.

Justeru, pelakon utama kisah perjuangan membebaskan ummat kali ini, adalah KALIAN!

DAIE JILUL NASRIL MANSYUD!

Akhir coretan ini, ana mahu ulang kalimat keramat yang biasa kalian dengar tatkala bersama ana. Biarlah bosan mendengarnya, biarlah kalian mungkin tidak terasa apa-apa dengannya. Bagi ana, ia adalah ekspresi daripada ana, bahawa betapa ana menaruh impian besar pada kalian semua, DJNM. Ia bukan sekadar lakaran huruf, bukan juga sekadar bunyi yang mencuit gegandang telinga kalian, lantas menghantar denyutan kecil elektrik ke otak kalian, lalu ‘menghasilkan’ bunyi.

Ia hadir dari Hati ana adik-adik. Justeru, ana tidak berharap ia hanya kekal di minda sebagai sebahagian daripada cebisan ingatan. Ana mahukan kalian menerimanya dengan Hati juga.

Adik-adik ana..

“Ana Sayang Antum”.

1 comment: